Pyesni veten “Çfarë të hani në Shqipëri? Çfarë të pini? Nëse jeni duke kërkuar për diçka, duhet të dini se do të gjeni shumë ushqime të shijshme ballkanike.
Kultura ushqimore shqiptare bazohet më së shumti në gatimet e mishit. Mendojmë se kjo do t’i bëjë të lumtur adhuruesit e mishit. Në këtë, efekti i konsumimit të mishrave të kafshëve që rriten në mënyrë natyrale dhe komode në vend është mjaft i madh. Sidomos në qytetet që ndodhen në rajonin qendror të vendit, mishi i kuq është shumë i preferuar.
Në brigjet detare të vendit, peshku dhe prodhimet e tjera të detit janë shumë më të preferuara. Sigurisht që një peshë të madhe në këtë ka edhe fakti që prodhimet e freskëta të detit të kapur nga deti janë shumë të shijshme dhe që përgatiten me metoda të përshtatshme gatimi.
Ju kujtojmë se shembuj të spikatur të kuzhinës italiane mund të gjeni lehtësisht në Shqipëri, një vend i ndikuar nga kultura italiane.
Dëshironi të dini më shumë për gatimet dhe kuzhinën tradicionale shqiptare? Këtu janë 20 shijet që duhet të provoni kur të vizitoni Shqipërinë;
1. Byrek
Sofra e Ariut, Tiran (adres ve bilgi)
Byreku, një nga gatimet më të njohura në Shqipëri dhe Ballkan, është një lloj pastiçerie e shijshme. Mund ta shihni këtë pastë në përmasa të ndryshme në pjesë të ndryshme të vendit. Sidomos byreku i bërë me spinaq është shumë i njohur. Pavarësisht se cilin version hani, të jeni të sigurt se do të keni një shije të mrekullueshme në qiellzën tuaj.
2. Fèrgesë
Kjo pjatë, e cila është ndër gatimet tradicionale të Shqipërisë, është mjaft e shijshme edhe pse përgatitet në mënyrë të thjeshtë. Në prodhimin e tij përdoret piper, domate dhe gjizë. Sidomos në Tiranë dhe rrethinat e saj bëhet shumë. Këto produkte të freskëta gatuhen së bashku në një krem dhe hahen me bukë të shijshme shtëpiake.
3. Tavë Kosi
Tavë kosi konsiderohet si një nga gatimet kombëtare të vendit. Prandaj, kjo pjatë është një nga shijet që nuk duhet humbur kur të vini në Shqipëri. Kjo pjatë është e mundur kudo në Shqipëri, që nga fshatrat më të largëta të malit deri në qytetet më luksoze bregdetare. Ushqimi bëhet me mish qengji, vezë, oriz dhe kos. Tavë kosi mund të bëhet edhe me mish pule.
4. Speca Me Gjize
Specat e mbushura të përgatitura me gjizë është një nga shijet më të veçanta që mund të gjeni në restorantet shqiptare. I vetmi ndryshim nga specat e mbushur që përgatiten në vendin tonë është se në mbushje përdoret edhe gjiza. Është një nga shijet që duhet provuar nga ata që ndjekin ushqimin vegjetarian.
5. Fried Kaçkavall
Djathi i quajtur Kaçkavall përdoret gjerësisht në Ballkan dhe Itali. Kaçkavall, një djathë i verdhë i kripur, zakonisht shërbehet i skuqur në restorante.
6. Baklava
Bakllavaja me yje e Turqisë mund të haset me bollëk në trojet ballkanike. Në vizitën tuaj në Shqipëri mund të gjeni mjaft nga kjo delikatesë në përmasa të ndryshme. Bakllavaja, e cila zakonisht bëhet nga lajthitë, ndonjëherë mund të bëhet edhe me fëstëk.
7. Trileçe
Kjo ëmbëlsirë është bërë shumë e njohur në vendin tonë së fundmi. Trileçe, që do të thotë “tortë e bërë me tre qumësht”, shkon shumë mirë sidomos pas menyve të rënda, pasi është një ëmbëlsirë shumë e lehtë. Nëse ju pëlqen, “Çfarë të hani në Shqipëri?” Nëse po kërkoni përgjigjen më të ëmbël dhe më të lehtë të pyetjes, kjo ëmbëlsirë është padyshim një nga përgjigjet që kërkoni.
8. Qofte
Thamë se këtu është shumë e zakonshme kuzhina osmane. Qoftet janë një nga gatimet më të zakonshme të mishit në Shqipëri. Mishi i kalitur me erëza të ndryshme dhe nenexhik, i shërbyer me qepë dhe sallatë. Zakonisht me të shërbehet bukë e rrumbullakët e emigrantëve.
9. Izgara Et
Ballkani, ashtu si turqit, e duan mishin e gatuar në skarë. Këto gatime që quhen “Zgara” dhe janë një formë mishi shumë e shijshme, zënë një vend të rëndësishëm ndër gatimet tradicionale të Shqipërisë dhe qebapët e shijshëm mund t’i provoni në çdo qytet të vendit.
10. Perime Ne Zgare
“Çfarë të hamë në Shqipëri?” Një tjetër shije tradicionale që duhet t’i jepet pyetjes janë perimet e pjekura në skarë. Shumë perime të ndryshme që mund të mendoni, piqen në skarë dhe konsumohen me dashuri.
11. Balık
Shqipëria, një vend i krijuar buzë detit, është gjithashtu shumë i famshëm për prodhimet e detit. Ju mund të porosisni peshk me çmime të përballueshme në tarracën e madhe të shumë restoranteve në vend dhe të kaloni një darkë të paharrueshme.
11. Fileto Pule Me Pana Dhe Kerpudha
Edhe pse mishi i viçit dhe i qengjit konsumohen shumë në Shqipëri, edhe mishi i pulës konsumohet me bollëk. Përgatitet me salcë të pjekur në skarë nga gjoksi i pulës dhe kërpudhat. Nëse nuk jeni të dhënë pas mishit të kuq, do të jetë e dobishme të mbani parasysh këtë opsion ushqimor.
12. Qifqi
Qifqi është një zgjedhje e mirë për vegjetarianët pasi nuk përmban mish. Këto topa qofte pa mish, të përgatitura me vezë, oriz, nenexhik, piper të zi dhe vaj ulliri, konsumohen shumë për shkak të përgatitjes praktike.
13. Flia
Një shije tjetër që mund ta numërojmë ndër gatimet tradicionale të Shqipërisë është kjo pjatë në stilin e petullave. E servirur me salcë kosi, flia i ngjan një pastë. Kjo pjatë është aq e njohur në vend, saqë 18 Marsi festohet si “Dita e Flias” në të gjithë Shqipërinë.
14. Petulla
Petulla, një meze e lehtë pastë, përgatitet duke skuqur brumin e majave në vaj të nxehtë. Ky ushqim shkon veçanërisht mirë me çajin dhe zakonisht konsumohet me mjaltë ose reçel.
15. Jani Ben Fasule
Ju pelqejne fasulet e thata? Pra, “Çfarë të hamë në Shqipëri? Çfarë të pini?” Ju patjetër nuk duhet ta humbisni këtë artikull të listës sonë. Kjo pjatë e bërë me fasule të bardha është pothuajse e njëjtë me fasulet e thata në vendin tonë. Prandaj, mund të hani rehat pa hezitim, madje edhe bukën ta njomni në ujë.
16. Shëndetli
Shëndetli, një lloj keku me mjaltë dhe lajthi, është perfekt për ata që dëshirojnë diçka të ëmbël me çaj. Shtoni këtë ëmbëlsirë në shportën tuaj me teksturën e butë dhe shijen e mrekullueshme dhe provojeni kur të shkoni në Shqipëri.
17. Rakı
Jeta e natës në Shqipëri do t’ju kënaqë dhe mund të provoni shumë lloje të ndryshme pijesh alkoolike në vend. Sigurisht, sa jemi këtu, le të themi se pija alkoolike më e preferuar është raki. Mund të përjetoni një shije të ndryshme me llojet e rakisë të përgatitura në mënyrë specifike për vendin.
18. Cevapcici
Këto mishra në formë shkop, që ngjajnë shumë me qoftet İnegol, janë një nga gatimet e rëndësishme të mishit që mund të gjeni në të gjithë Shqipërinë, të përgatitura në skarë. Piper i grirë, salcë djegëse dhe piper janë ndër ushqimet që shërbehen gjithmonë me qofte.
19. Pizza
Siç e përmendëm në fillim të artikullit tonë, mund të gjeni shumë shije të kuzhinës italiane në Shqipëri, një vend i ndikuar nga kultura italiane. Një nga më të njohurat prej tyre është, sigurisht, pica. Prandaj, “Çfarë të hamë në Shqipëri? Çfarë të pini?” një nga përgjigjet që do të merrni do të jetë ndoshta “pica”.
20. Chocolate Delight
Kultura e kafenesë është shumë e njohur në Shqipëri dhe ka shumë kafene në vend ku mund të ulesh dhe të shijosh diçka. Kënaqësia me çokollatë është një ëmbëlsirë shumë e shijshme që mund ta shijoni në këto kafene.